≡ Menu

Bli en meningsskapare

Bestäm dig för att bli en meningsskapare

Bestäm dig för att bli en meningsskapare

Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Jämfört med andra länder där det är betydligt tuffare livsvillkor har vi dokumenterat lättare att känna leda än andra. Artiklar som uttryckte just detta mötte oss för några år sedan. Att vi här i Sverige minst av alla vänder oss till religionen i sorg eller glädje. Då behöver vi hitta andra uttryckssätt som fyller vårt behov av mening. För behov har vi. Men hur gör vi det då?

Först och främst genom att att förstå och acceptera att det är vi själva som skapar vår mening och att det inte åligger någon annan att göra det. Alltså ta ansvar för den. Sen komma fram till vad meningsfullhet innebär för just dig.

Meningsfullhet kan stå för olika saker. Vi relaterar till det vi har i vår ”erfarenhetsbank”. Vi värderar det vi ser som viktigt och uppfattar är meningsfullt. I den samhälleliga kontexten finns det flera kollektiva sätt att uppfatta vad meningsfullhet är men låt oss gå till oss själva. Det är där vi kan påverka vår egen känsla av meningsfullhet. Vad som känns meningsfullt kommer från våra tankar och det vi erfar. Det är högst individuellt. Meningsfullhet skapas och kommer inifrån oss själva. Det är bara vi själva som kan påverka den. Inifrån och ut. Den känns igen i våra känslor och upplevelser.

Så när vi förstår och accepterar detta kan vi också besluta oss för att aktivt påverka vår känsla av mening och bli en meningsskapare.

Här beskriver jag tio olika sätt att använda dig av för att bli din egen meningsskapare. Syftet med dem är att inspirera dig till att skapa mening. Kanske är det några av dem som du vill pröva. Ger garanterat resultat. 🙂

1. Varför

Vad vill du egentligen med det du gör? Bidra med? Få ut av det? Ta reda på varför du gör vissa saker. Skriv gärna ner dem eller varför inte rita någonting som påminner dig om bakgrunden. Det hjälper dig att motivera dig själv.

2. Skapa

Använd din kraft och kreativitet i det du gör. Se det du gör som värdefullt i sig. Gör det så bra och naturligt du kan. Med ett sådant förhållningssätt flödar kreativiteten. Det du gör, gör skillnad.

3. Ta makten 

Ta reda på hur ditt handlingsutrymme ser ut och vilka beslut du kan fatta. Påverka mer det du kan påverka. Berätta vad du tror på, vad du vill och ta initiativ till olika förslag på förbättringar. Genom att göra det kan du känna att det du säger och gör har betydelse. Ditt bidrag påverkar helheten och därav upplevs meningsfullt

4. Tacka

Se det du har framför dig, de människor och uppgifter som du möter, och känn tacksamhet för det du har, utan att vilja ha mer. Då ökar känslan av mening. Vi förlorar oss i all vår strävan efter mer och på vägen förlorar vi det som betyder något. Att se det vi har och tacka för det ger en känsla av mening.

5. Ge

Fråga andra om de behöver ditt stöd eller din hjälp. Genom att uppmärksamma andra och samtidigt hjälpa dem bidrar du till ett gemensamt sammanhang och till att något större skapas. Vi är del av något tillsammans.

6. Tro

Ta reda på vad du tror på egentligen. Gör saker du tror på. Du vet ofta det när du upplever motsatsen. Saker som berör dig på djupet signalerar vad du tror på. Berätta vad som är viktigt för dig och gör mer av det. I vår övertygelse finns mycket av vår inre motivation och mening.

7. Följ passionen

Ta reda på vad du tycker är lustfyllt. Du vet vad som fyller dig med lust när det känns som om tiden stannar, när allt flödar och går väldigt lätt. När du är ett med det du gör känner du en känsla av mening. Gör mer av det som passionerar dig.

8.  Uttryck dig

Dela med dig av det du är naturligt bra på, har lätt för och älskar att göra. Vi har alla gåvor som inte används tillräckligt. Ta reda på ditt unika uttryck och använd det så mycket du kan. Just du har en talang som är en resurs för dig själv och andra.

9. Fokusera

Ha alltid fokus på det du just för tillfället gör. Det är det som varit och det som kommer framåt som ofta stressar oss men om vi vänder vår uppmärksamhet till det som är alldeles där vi är. Då blir problemen mindre och vi kan handla mer ändamålsenligt och i linje med oss själva. I närvaron och nuet hittar vi ofta en stor känsla av mening.

10. Var autentisk

Visa vem du är. Var genuin, verklig och öppen utan fasad. Ta reda på vad du verkligen står för och gör det som känns sant för dig. Lär känna dig själv och ta ansvar för det du ska. När du är i linje med dig själv känner du dig ofta glad, lätt och tacksam för det du har och gör. Bäst är när vi river fasaden runt oss, går ur rollerna vi styrs av och istället styr inifrån och är autentiska När vi i nuet kommer nära oss själva och det som är viktigt för oss. Där finns den största känslan av mening. Ju mer autentiska vi kan vara och är desto större känsla av meningsfullhet.

Så vad blir nästa steg för att skapa ännu mer mening i ditt liv?

 

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment


Hit Counter provided by laptop reviews