≡ Menu

Vägledning om att skapa mening i livet

Vägledning med Therese

Kristina från Göteborg delar med sig av sina tankar till mig och frågar om hur hon kan skapa mening i sitt liv och känna glädje.

Tess reflektion:

För att känna glädje kan man göra på flera sätt. Att göra mer av sådant som känns meningsfullt är ett sätt som har visat sig påverka känslor positivt. Då tillför man både mer glädje och också mer meningsfullhet. Jag tror på att testa dig fram och vägledas av dina svar. Det första du kan göra är att ta reda på hur stor din motivation är för att skapa mening i ditt liv. Är den tillräcklig så testa något av de tre föreslagna påståendena. Det skapar både mening och mer glädje.

1. Ta reda på hur stark din motivation är.

Hur mycket vill du göra något åt din situation?

Svara på frågan genom att ge din värdering en siffra från 1-10, där 1 står för det minsta värdet och 10 för det högsta. Vilken siffra får din motivation?  Om du upplever att du har tillräcklig motivation för att gå vidare läs vidare. Annars tänk efter vad din brist på motivation står för.

2. Ta reda på vad som är meningsfullt för dig.

Tre påståenden som du kan utveckla för att få förstå vad som är meningsfullt för dig är;

a) Gör mer av det du tror på

För att ta reda på vad du tror på ställ dig frågorna; Vad värderar du högt i livet? Vad är viktigt? Gör mer av det i vardagen. Bestäm något direkt och boka tid för det i kalendern.

b) Gör mer av det du gillar

För att ta reda på vad du gillar att göra ställ dig frågan; Vad älskar du att göra? När försvinner tid och rum, vad gör du då? Gör mer av det i vardagen. Bestäm något direkt och boka tid för det i kalendern.

c) Gör mer av det du är bra på

För att ta reda på vad du är bra på ställ dig frågorna; Vilken gåva har du? Vad tycker du själv att du är bra på, inte det som andra sagt att du är bra på? (Bra på att praktiskt utföra saker? Bra på samtal? Bra på att lära ut saker etc?) Bestäm dig för att använda och utveckla det du är bra på. Boka tid för det i kalendern.

3) Testa och känn efter.

Testa något av det som du tänker på när du läser detta. När du testar att göra det samtidigt som du känner efter hur det känns kan du ta reda på om det är meningsfullt för dig.

Det finns även sju andra påståenden som du kan använda dig av för att ta reda på vad som är meningsfullt för dig. Läs mer här.

Stort lycka till med att hitta mer av det som känns meningsfullt för just dig.

//Therese

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment


Hit Counter provided by laptop reviews